Je Müsli opravdu zdravé?


Mnoho druhů této potraviny obsahuje příliÅ¡ mnoho cukru a tuku. PÅ™edem namíchané müsli ze supermarketu nebo prodejny zdravých potravin Äasto nejsou dobrým zaÄátkem dne, ale prostÄ› dalším sladkým přídÄ›lem. Mnoho tÄ›chto produktů obsahuje tuny cukru, tuku a různých chemických přísad.
snídaně s müsli

U Äokolády jednoduÅ¡e víte, že Äasto obsahuje hodnÄ› cukru. Ale ten je také pÅ™idáván do zdravých ovocných pokrmu z obilnin. Vždy stojí za to podívat se na seznam složek na obalu. I když tam není výslovnÄ› uveden „cukr“. Za látkami, jako jsou dextróza, fruktóza, glukóza, sacharóza, maltodextrin, karamelový sirup, glukózový sirup, med nebo jeÄný slad se ukrývá skuteÄný cukr.
To platí zejména pro dÄ›tské obiloviny ZvláštÄ› zde je Äasto příliÅ¡ mnoho cukru a zejména u dÄ›tí, je důležité, aby jej nejedli příliÅ¡ mnoho a Äasto.
Zatímco cukr je zdravotním problémem, tuk je problémem pro životní prostÅ™edí. Protože mnoho produktů obsahuje palmový olej. To je extrémnÄ› problematické, Äasto totiž pochází z plantáží, pro které byl vyÄiÅ¡tÄ›n kus pralesa. Klima, biodiverzita a místní obyvatelé tak trpí kvůli výrobÄ› palmového oleje. Tuk je v první Å™adÄ› používán pro kÅ™upavou chuÅ¥. Obiloviny se peÄou v tuku, aby drželi pohromadÄ› a byly hezky kÅ™upavé.
müsli snídaně ve skle

Recept na zdravé obiloviny

V zásadÄ› je obilovina optimální snídanÄ›, protože pro nás obsahuje mnoho důležitých živin. Uhlohydráty nám poskytují snadno dostupnou energii. PotÅ™ebujeme vitamíny a minerály pro celé naÅ¡e tÄ›lo. Dietní vláknina má pozitivní vliv na intestinální zdraví. NicménÄ› je tÅ™eba vÄ›novat pozornost složkám obilovin. Zdravé müsli je neslazené a nejlépe obsahuje celozrnné cereální vloÄky. Obiloviny mohou například obsahovat vloÄky z ovesné Å¡palty, pÅ¡enice, žita nebo jeÄmene nebo jejich smÄ›s. SuÅ¡ené ovoce je také dobrou přísadou pro müsli, poskytuje vitamíny a minerály, ale mÄ›ly by být naprosto neslazené. OÅ™echy a semena (například lískové oÅ™echy, vlaÅ¡ské oÅ™echy, mandle, lnÄ›né semínko, sluneÄnicová semínka atd.) obsahují vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny. Za urÄitých okolností může poskytnout dostateÄnou a zdravou snídani i nÄ›kolik lžiÄek obilovin s Äerstvým ovocem a mlékem nebo jogurtem (nebo jejich veganskými protÄ›jÅ¡ky). V každém případÄ› má smysl kombinovat obiloviny s Äerstvým ovocem. Ovoce dodává mnoho vitamínů, minerálů a vláken, které jsou dlouhodobé a dobré pro stÅ™eva.
 

Doporučené články