Mnoho druhů této potraviny obsahuje příliš mnoho cukru a tuku. Předem namíchané müsli ze supermarketu nebo prodejny zdravých potravin často nejsou dobrým začátkem dne, ale prostě dalším sladkým přídělem. Mnoho těchto produktů obsahuje tuny cukru, tuku a různých chemických přísad.
snídaně s müsli

U čokolády jednoduše víte, že často obsahuje hodně cukru. Ale ten je také přidáván do zdravých ovocných pokrmu z obilnin. Vždy stojí za to podívat se na seznam složek na obalu. I když tam není výslovně uveden „cukr“. Za látkami, jako jsou dextróza, fruktóza, glukóza, sacharóza, maltodextrin, karamelový sirup, glukózový sirup, med nebo ječný slad se ukrývá skutečný cukr.
To platí zejména pro dětské obiloviny Zvláště zde je často příliš mnoho cukru a zejména u dětí, je důležité, aby jej nejedli příliš mnoho a často.
Zatímco cukr je zdravotním problémem, tuk je problémem pro životní prostředí. Protože mnoho produktů obsahuje palmový olej. To je extrémně problematické, často totiž pochází z plantáží, pro které byl vyčištěn kus pralesa. Klima, biodiverzita a místní obyvatelé tak trpí kvůli výrobě palmového oleje. Tuk je v první řadě používán pro křupavou chuť. Obiloviny se pečou v tuku, aby drželi pohromadě a byly hezky křupavé.
müsli snídaně ve skle

Recept na zdravé obiloviny

V zásadě je obilovina optimální snídaně, protože pro nás obsahuje mnoho důležitých živin. Uhlohydráty nám poskytují snadno dostupnou energii. Potřebujeme vitamíny a minerály pro celé naše tělo. Dietní vláknina má pozitivní vliv na intestinální zdraví. Nicméně je třeba věnovat pozornost složkám obilovin. Zdravé müsli je neslazené a nejlépe obsahuje celozrnné cereální vločky. Obiloviny mohou například obsahovat vločky z ovesné špalty, pšenice, žita nebo ječmene nebo jejich směs. Sušené ovoce je také dobrou přísadou pro müsli, poskytuje vitamíny a minerály, ale měly by být naprosto neslazené. Ořechy a semena (například lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle, lněné semínko, slunečnicová semínka atd.) obsahují vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny. Za určitých okolností může poskytnout dostatečnou a zdravou snídani i několik lžiček obilovin s čerstvým ovocem a mlékem nebo jogurtem (nebo jejich veganskými protějšky). V každém případě má smysl kombinovat obiloviny s čerstvým ovocem. Ovoce dodává mnoho vitamínů, minerálů a vláken, které jsou dlouhodobé a dobré pro střeva.